fridalas logga klar__

Om Norsk Skogkatt - S*Fridalas Uppfödning av Norsk Skogkatt

Fakta och information om Norsk Skogkatt - text från SVERAK & Skogkattslingan

SVERAK (Sveriges raskatterns riksförbund) skriver om Norsk skogkatt;

Norsk skogkatt, skogisen, är en vänlig ras som gärna småpratar - utan att vara högljudd. Många skogisar föredrar att befinna sig högt - på hyllor, skåp och liknande - så ett högt klösträd i ett skogshem är inte fel.
Den passar, trots att det ibland påstås annat, alldeles utmärkt som innekatt.

Päls
Skogisen är anpassad att leva i ett bistert klimat varför den har en speciell päls med tjock underull samt långa vattenavstötande täckhår hängande över ryggen utmed sidorna.
Vuxna djur har kindskägg, krage och ”byxor” på bakbenen.

Godkänd som ras...
Norsk skogkatt godkändes 1978 som ras i FIFe (efter beslut av FIFes GF 1977) och samma år registrerades den första inom SVERAK.

Storlek och utseende
Skogisen är storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben - bakbenen är högre än frambenen. Den har en trekantig huvudform, stora tofsförsedda öron och något snedställda ögon. Den kraftiga hakan och den raka näsan förstärker det vilda utseendet.
Den utvecklas långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.
 

Pans Truls, den katt efter vilken standarden för den Norsk Skogkatt är skriven
Pans Truls, den katt efter vilken standarden för den Norsk Skogkatt är skriven
S*Fridalas Humle (född 2007) är för mig en mycket vacker Norsk Skogkatt.SKOGKATTSLINGAN skriver om Norsk Skogkatt

Speciell päls med tjock underull, för att skydda mot kyla, och de långa vattenavvisande täckhåren, hängande över ryggen och utmed sidorna för att ge skydd mot regn och snår.

För att de ömtåligaste delarna på kroppen skulle få mera skydd fick dessa mer päls, såsom krage, kindskägg, skjortbröst, knickers, tofsar under trampdynorna och den långa ludna svansen. 
Päls- och ögonfärger brydde sig Moder jord inte så mycket om och gav Skogkatterna alla päls och ögonfärger som hon hade tillgängligt, dock ej siamesteckningen.

Storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben, där bakbenen är högre än frambenen, är nästan ett måste för att klara sig i vildmarken. Skogkatten rör sig enormt smidigt och är en suverän trädklättrare. Javisst tar den sig ner för egen maskin, oftast då med huvudet före.

Skogkattens trekantiga huvud påminner starkt om lodjurets. Med de stora toffsförsedda öronen, rovdjurets vilda blick från de stora något snedställda ögonen. Den kraftiga hakan och den raka profilen förstärker det vilda utseendet.

Nu frågor du dig - Kan man ha denna katt som innekatt och sällskapsdjur?
Svaret är otvivelaktigt JA. Skogkatten är mycket sällskaplig, kärvänlig och tillgiven sin ägare. Liksom alla andra katter har varje Skogkatt sin stora personlighet. Den är även lekfull och intelligent och småpratar gärna utan att för den skull vara högljudd.

Pälsen är trots sin längd lättskött, men tova då och då vid pälsfällningen kan förekomma. När skogkatten fäller sin päls, ja då fäller den och till slut ser den nästan ut som en korthårskatt där bara svansen och knickerserna visar att den är semilånghår.

Sägnerna kring Skogkatten är många och den nämns tidigt i litteraturen som "Hulderkatten" eller "Trollkatta".

I Oslo 1938 ställdes den Norska Skogkatten ut första gången och bedömdes av en mycket begeistrad kattdomare vid namn Knut Hansen. På grund av 2:a världskrigets utbrott och dess efterverkningar, kom inte avelsarbetet för att bevara denna nationalkatt igång igen förrän 1972. År 1973 godkändes rasen i Norge efter att man enats om standarden.

Katterna bokfördes i experimentstamboken och 1976 hade normännen ca 100 st katter registrerade. Samma år på FIFes årsmöte i Wiesbaden blev Skogkatten godkänd, dock utan certifikatstatus. Klokt nog gav sig inte norrmännen, med Fredrik Nordanne i spetsen. Till FIFes årsmöte i Paris 1977 hade de utrustat sig med ett rikt bildmaterial och dokumentation både från det Norska avelsrådet och från uppfödare, där tre generationer Skogkatt fanns dokumenterat.
Rasen blev godkänd.

Intresse fanns tidigt i Sverige för Skogkatten, men norrmännen ville först skapa en god stam, så det var bara 3:e och 4:e generationskatter som fick exporteras.
1977 kom den första Skogkatten till Sverige, Pans Tuppen.